Häiritseekö pitkittynyt kuiva yskä?

Tiedätkö, millainen yskä sinulla on?

Voiko yskä olla sekä kuiva että limainen? Miten pitkään yskä voi kestää? Koska pitää kääntyä lääkärin puoleen? Keräsimme tänne yskään liittyvät yleisimmät kysymykset vastauksineen.

Miten limainen yskä ja kuiva ärsytysyskä eroavat toisistaan?


Limainen yskä johtuu yleensä virus- tai bakteeri-infektiosta. Keuhkoputkien pinnalle kertyy sitkeää limaa, joka on hankala yskiä pois. Sitkeä lima voi tuntua rohisevana hengityksenä. Limaiseen yskään tarkoitetut itsehoitolääkkeet ohentavat ja irrottavat limaa helpottaen siten liman pois yskimistä.

Ärsytysyskä on kuivaa, kutittavaa ja kiusallista. Myös ärsytysyskän syy on tavallisesti virus- tai bakteeri-infektio. Mikäli ärsytysyskä haittaa esimerkiksi yöunta tai työntekoa, voi sitä lievittää kuivan yskän hoitoon tarkoitetuilla itsehoitolääkkeillä- tai valmisteilla.

Voiko yskä olla kuivaa ja limaista?


Flunssan alkuvaiheessa yskä on yleensä kuivaa ja kutisevaa, jonka jälkeen lima alkaa vasta irrota yskittäväksi. Usein kurkkua kutittaa. Eniten yskittää, kun asento vaihtuu, eli aamulla ylös noustessa ja illalla makuulle mennessä.1

Kuinka pitkään yskä voi kestää?


Yskä on hengitysteiden suojareaktio tulehdukselle ja ärsytykselle. Sen tehtävänä on poistaa limaa. Infektion aiheuttama yskä kestää yleensä 1–2 viikkoa, mutta saattaa jatkua 4 viikkoa.2

Missä vaiheessa tulisi kääntyä lääkärin puoleen?


Lääkäriin on syytä hakeutua, jos

  • flunssan oireet pitkittyvät tai hankaloituvat2
  • yskä pitkittyy (kesto yli 6 viikkoa) tai jos yskä on ilmaantunut ilman edeltäviä flunssaoireita2
  • ysköksissä on verta.2

Miten voi ennaltaehkäistä flunssaa?


Nuhakuumetta eli flunssaa aiheuttavat virukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksella. Tärkein flunssan ehkäisykeino on huolellinen käsihygienia. Se tarkoittaa käsien pesemistä saippualla ja vedellä tai käsien desinfiointia viruksia tappavalla valmisteella. Kädet on syytä pestä ainakin ulkoa sisään tultaessa, WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua sekä yskimisen, niistämisen tai aivastamisen jälkeen.

Yskimistä nenäliinaan tai omaan hihaan suositetaan ihmisten parissa liikkuessa. Käytetty nenäliina laitetaan välittömästi roskiin.

Suun, nenän, silmien ja kasvojen alueen koskettelua on hyvä välttää, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Lähikontaktien välttäminen ehkäisee myös flunssaviruksia leviämästä.3

1. Haanpää, S. (2012) Yskä on oire. Terveydeksi! 3/2012, s.18-20. Saatavilla verkossa: www.apteekki.fi (viitattu 9.11.2020)

2. Tunturi, S. (2020) Nuhakuume, flunssa. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 26.8.2020

3. Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 9.11.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Miten yskin oikein?

Katso ohjeet