Mikäli yskä pitkittyy tai äkilliseen yskään liittyy hälyttäviä oireita, tulee kääntyä lääkärin puoleen.

Täällä vastaukset, kun yskä herättää kysymyksiä

Tiedätkö, millainen yskä sinulla on? Tai lapsellasi? Miten voit lievittää kuivaa yskää? Mikä helpottaa liman poisyskimistä? Mikä auttaa kurkkukipuun ja yskään? Voinko antaa yskänlääkettä lapselleni? Kuinka helpotan yskäisen läheiseni oloa?

Keräsimme tänne yskään liittyvät yleisimmät kysymykset vastauksineen. Apua sopivan yskänvalmisteen valintaan saat myös lähiapteekkisi ammattilaisilta.

Miten limainen yskä ja kuiva ärsytysyskä eroavat toisistaan?


Limaiseen yskään tarkoitetut itsehoitolääkkeet ohentavat,
      irrottavat ja helpottavat liman pois yskimistä.Yskä voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: limaiseen yskään ja kuivaan ärsytysyskään.

Limainen yskä johtuu yleensä virus- tai bakteeri-infektiosta. Keuhkoputkien pinnalle kertyy sitkeää limaa, joka on hankala yskiä pois. Sitkeä lima voi tuntua rohisevana hengityksenä. Lima on tärkeää saada yskittyä pois, jotta hengittäminen helpottuu ja paraneminen pääsee alkamaan. Limaiseen yskään tarkoitetut itsehoitolääkkeet ohentavat, irrottavat ja helpottavat liman pois yskimistä. Tutustu BISOLVON®-valmisteeseen »

Mikäli ärsytysyskä haittaa esimerkiksi yöunta tai työntekoa, voi sitä lievittää kuivan yskän hoitoon tarkoitetuilla itsehoitolääkkeillä.Ärsytysyskä on kuivaa, kutittavaa ja kiusallista. Myös ärsytysyskän syy on tavallisesti virus- tai bakteeri-infektio. Mikäli ärsytysyskä haittaa esimerkiksi yöunta tai työntekoa, voi sitä lievittää kuivan yskän hoitoon tarkoitetuilla itsehoitolääkkeillä. Lue lisää SILOTOC®-valmisteesta »

Voiko ärsytysyskä muuttua limaiseksi yskäksi?


Kyllä. Esimerkiksi tavalliseen vilustumiseen eli flunssaan liittyvä yskä on usein aluksi kuivaa ärsytysyskää, mutta muuttuu taudin edetessä limaiseksi yskäksi. Limaisen yskän jälkeen voi vielä seurata uudelleen ärsytysyskä, joka saattaa kestää pitemmän aikaa.

Missä vaiheessa yskän takia tulisi kääntyä lääkärin puoleen?


Lääkäriin hakeutumisen tarve on yksilöllistä. Yleisesti ottaen lääkäriin tulisi ottaa yhteyttä, jos yskä on kestänyt yli kuukauden tai mikäli siihen liittyy kuumetta tai hengitysvaikeuksia.

Mitä voin itse tehdä hoitaakseni yskääni ja helpottaakseni oloani?


Kohota sänkysi päätyä tyynyillä: kun pää on ylempänä, ilmatiet avautuvat paremmin.

Voit auttaa elimistöäsi toipumaan seuraavilla ohjeilla:

 • Lepää riittävästi.
 • Juo paljon nesteitä, jotta kurkku pysyy kosteutettuna.
 • Hengitä vesihöyryä. Tai ota kuuma suihku tai kylpy ennen nukkumaanmenoa, jotta hengitystiet kosteutuvat.
 • Kohota sänkysi päätyä tyynyillä: kun pää on ylempänä, hengitystiet pysyvät paremmin avoinna.
 • Huolehdi hygieniasta: pese aina kätesi niistämisen jälkeen.
 • Pese petivaatteet vähintään kerran viikossa pölyn vähentämiseksi.
 • Varmista riittävä vitamiinien saanti syömällä hedelmiä ja vihanneksia tai vitamiinivalmisteita.

Miten voin vahvistaa elimistöni vastustuskykyä?


Kun elimistön vastustuskyky on heikentynyt, tarttuvat flunssat helpommin. Voit parantaa vastustuskykyäsi omilla elintavoillasi:

 • Syö terveellisesti. Varmista riittävä vitamiinien saanti syömällä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Käytä tarvittaessa vitamiinivalmisteita.
 • Harrasta säännöllisesti liikuntaa, mieluiten raikkaassa ulkoilmassa.
 • Nuku tarpeeksi ja vältä turhaa stressiä.
 • Älä tupakoi ja vältä alkoholia.

Mihin BISOLVON®-valmistetta käytetään?


Limaiseen yskään tarkoitetut itsehoitolääkkeet ohentavat,
        irrottavat ja helpottavat liman pois yskimistä.BISOLVONIA käytetään liman irrotukseen limaisen yskän hoidossa. Limaiselle yskälle on tyypillistä epätavallisen runsas sitkeän liman eritys ja sen heikentynyt poistuminen keuhkoputkista. BISOLVON® ohentaa, irrottaa ja poistaa sitkeää limaa, ja helpottaa siten liman pois yskimistä. BISOLVON®-yskänlääkkeen vaikutus havaitaan usein jo ensimmäisenä hoitopäivänä, mutta hyvä hoitovaikutus saavutetaan 3–5 päivän hoidon jälkeen.

Kuinka pitkään voin käyttää BISOLVON®-yskänlääkettä?


Käänny lääkärin puoleen, ellet tunne oloasi paremmaksi tai jos tunnet olosi huonommaksi 4-5 päivän jälkeen. Voit myös kysyä lääkkeen käytöstä apteekin henkilökunnalta.

Voinko ottaa suositeltua suuremman annoksen hoidon tehostamiseksi?


Suositellun annostuksen ylittäminen ei paranna hoidon tehoa – sillä saattaa olla jopa haitallisia vaikutuksia. Pakkausselosteessa mainittu tai lääkärin suosittelema annostus sopii parhaiten oman vaivasi ja sen vaikeusasteen hoitoon. Hoidon aloitusvaiheessa voi tarvittaessa nostaa aikuisten vuorokausiannoksen kaksinkertaiseksi.

Voiko BISOLVON®-valmistetta antaa lapsille?


BISOLVON®-liuos 0,8 mg/ml ja BISOLVON® Strong -liuos 1,6 mg/ml sekä nieltävät BISOLVON®-tabletit sopivat yli 6-vuotiaille lapsille. Miedompaa liuosta ja tabletteja voi antaa alle 6-vuotiaille lapsille ainoastaan lääkärin ohjeen mukaan. BISOLVONIN liukeneva tabletti sopii yli 14-vuotiaille lapsille. Katso tarkemmat annostusohjeet »

Sisältävätkö BISOLVON®-liuokset alkoholia?


BISOLVON®-liuokset ovat alkoholittomia.

Sopiiko BISOLVON® diabeetikoille?


BISOLVON®-liuokset ja BISOLVON®-tabletit eivät sisällä sokeria, joten ne sopivat myös diabeetikoille. BISOLVONIN liukeneva tabletti sisältää pienen määrän sakkaroosia, joka joidenkin diabeetikoiden on hyvä ottaa huomioon.

Voinko käyttää BISOLVON®-yskänlääkettä raskauden tai imetyksen aikana?


BISOLVON®-valmisteita ei tule käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Mihin BISOLACLAR®-yskänlääkettä käytetään?


BISOLACLAR® pilkkoo ja irrottaa paksua limaa, tehden limasta juoksevampaa ja helpommin pois yskittävää. BISOLACLAR®-valmistetta käytetään liman irrotukseen limaisen yskän hoidossa. BISOLACLAR® pilkkoo ja irrottaa paksua limaa, tehden limasta juoksevampaa ja helpommin pois yskittävää. BISOLACLAR®-annos otetaan kerran päivässä.

Voiko BISOLACLAR®-valmistetta antaa lapsille?


Ei, BISOLACLAR® sopii vain aikuisille, yli 18-vuotiaille.

Miltä BISOLACLAR® maistuu?


Poretablettijuoma on miellyttävän sitruunanmakuinen. BISOLACLAR®-poretabletti liuotetaan puoleen lasilliseen vettä ja suositellaan juotavaksi heti.

Sopiiko BISOLACLAR®-yskänlääke diabeetikoille?


Sokeriton BISOLACLAR® sopii diabeetikoille. BISOLACLAR® sisältää sorbitolia ja laktoosia.

Voinko käyttää BISOLACLAR®-valmistetta raskauden tai imetyksen aikana?


BISOLACLAR®-yskänlääkettä ei tule käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Mihin SILOTOC®-yskänlääkettä käytetään?


SILOTOC® normalisoi yskänkeskuksen toimintaa, mistä on hyötyä yskänärsytyksen hoidossa. SILOTOC®-valmistetta käytetään kuivan ärsytysyskän oireiden hoitoon. Lääke normalisoi yskänkeskuksen toimintaa, mistä on hyötyä yskänärsytyksen hoidossa. Yskän hillintä antaa ärtyneille ylähengitysteille aikaa parantua, ja elimistö saa levätä yskästä.

Miten SILOTOC® lievittää kurkkukipua?


SILOTOC® puuduttaa nielua paikallisesti ja lievittää yskään liittyvää kurkkukipua, kun liuos kurlataan ennen annoksen nielemistä.

Kuinka nopeasti SILOTOC®-valmiste vaikuttaa?


SILOTOC® vaikuttaa noin 10–20 minuutissa.
Yskänlääkkeen vaikutusaika on 4–6 tuntia.

Koska otan SILOTOC®-yskänlääkettä?


Lääkeannos otetaan tavallisesti 3−4 kertaa päivän aikana. Jos yskänärsytys haittaa nukkumista, on päivän viimeinen annos hyvä ottaa vähän ennen nukkumaan menoa.

Kuinka pitkään voin käyttää SILOTOC®-valmistetta?


SILOTOC® on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, eikä sitä pidä käyttää yhtäjaksoisesti yli kahden viikon ajan. Jos yskän oireet pahenevat tai yskä jatkuu yli viikon ajan, ota yhteyttä lääkäriin.

Voiko SILOTOC®-yskänlääkettä antaa lapsille?


SILOTOC® sopii vähintään 6-vuotiaille lapsille. Katso tarkemmat annostusohjeet »

Miltä SILOTOC®-yskänlääke maistuu?


SILOTOC®-liuoksen maku on päärynä-gini.

Sisältääkö SILOTOC® alkoholia tai laktoosia?


SILOTOC®-liuos on alkoholiton ja laktoositon.

Sopiiko SILOTOC®-yskänlääke diabeetikoille?


Kyllä, SILOTOC®-liuos on sokeriton. SILOTOC® sisältää sorbitolia.

Voinko käyttää SILOTOC®-valmistetta raskauden tai imetyksen aikana?


SILOTOC®-liuosta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Kuinka kauan minun tulisi käyttää BISOLNATURAL® Complete -valmistetta?


BISOLNATURAL® CompleteJos oireesi eivät helpota viikon sisällä tai pahenevat, ota yhteyttä lääkäriisi. Hän voi neuvoa, tulisiko sinun jatkaa valmisteen käyttöä. Tarkista aina pakkausseloste ja kysy tarvittaessa lääkäriltäsi tai apteekista, kuinka kauan sinun tulisi käyttää valmistetta omassa tilanteessasi.

Jos otan suuremman annoksen, helpottaako yskä nopeammin?


Ota lääkettä niin kuin pakkausselosteessa on ohjeistettu, jollei lääkärisi ole määrännyt sinulle erilaista annostusta.

Sisältääkö BISOLNATURAL® Complete gluteenia, laktoosia tai alkoholia?


Ei. BISOLNATURAL® Complete ei sisällä gluteenia, laktoosia eikä alkoholia.

Miten säilytän BISOLNATURAL® Complete -valmistetta?


Kun pullo on avattu, se tulee käyttää kolmen kuukauden kuluessa. Sulje pullo huolellisesti aina käytön jälkeen. Säilytä BISOLNATURAL® Complete viileässä ja kuivassa paikassa huoneenlämmössä – poissa suorasta auringonpaisteesta ja lasten ulottuvilta.

Sopiiko BISOLNATURAL® Complete -valmiste lapsille?


BISOLNATURAL® Complete -tuotetta voi käyttää yli 1-vuotiaille lapsille. Kuten kaikkien itsehoitolääkkeiden ja CE-merkittyjen valmisteiden kanssa, kannattaa käytöstä keskustella lääkärin kanssa. Noudata pakkausselosteen annostusohjeita.

Voinko käyttää BISOLNATURAL® Complete -valmistetta, kun olen raskaana tai imetän?


BISOLNATURAL® Completea voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Kuten kaikkien lääkkeiden kanssa, on suositeltavaa, että pyydät neuvoja lääkäriltäsi tai apteekista.

Voivatko lapset käyttää BISOLDUO®-valmisteita?


BISOLDUO®-imeskelytabletit yli 6-vuotiaille. BISOLDUO®-siirappi sopii yli 2-vuotiaille ja BISOLDUO®-imeskelytabletit yli 6-vuotiaille. Seuraa aina pakkausselosteessa mainittuja annosteluohjeita. Kuten kaikkien itsehoitolääkkeiden ja CE-merkittyjen lääkinnällisten valmisteiden kanssa, on hyvä keskustella käytöstä lääkärin kanssa.

Voiko BISOLDUO®-valmisteita käyttää raskauden tai imetyksen aikana?


Vaikka tiedossamme ei ole, että BISOLDUO®-valmisteet olisivat aiheuttaneet haittavaikutuksia raskauden aikana, ei raskaudenaikaisesta käytöstä ole tutkimustietoa. Tiedon puuttuessa BISOLDUO®-valmisteiden käyttöä raskauden tai imetyksen aikana ei suositella. Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Kuinka kauan voin käyttää BISOLDUO®-valmisteita?


BISOLDUO®-valmisteet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön.

 • BISOLDUO®-siirappia ei tule käyttää yhtä viikkoa pidempään keskustelematta lääkärin kanssa. Jos oireet kestävät yli viikon tai pahenevat tai jos ilmenee kuumetta, ota yhteyttä lääkäriin.
 • BISOLDUO®-imeskelytabletteja ei tule käyttää yli 30 vuorokautta keskustelematta lääkärin kanssa. Jos oireet kestävät yli kolme vuorokautta tai ne pahenevat tai jos ilmenee kuumetta ja/tai muita oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

Jos otan isomman annoksen, helpottaako kuiva yskä ja kurkkukipu nopeammin?


Ei, noudata aina pakkauksessa ja pakkausselosteessa kerrottuja annosteluohjeita, ellei lääkärisi ole määrännyt sinulle toisenlaista annostelua.

Ovatko BISOLDUO®-valmisteet gluteenittomia, laktoosittomia ja alkoholittomia?


Sekä BISOLDUO®-siirappi että BISOLDUO®-imeskelytabletit ovat gluteenittomia ja laktoosittomia. BISOLDUO®-siirappi on lisäksi alkoholiton. Lue pakkausseloste aina ennen käyttöä tai kysy neuvoja lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma valmisteen soveltuvuudesta.

Kuinka säilytän BISOLDUO®-valmisteita?


Pidä valmisteet poissa lasten ulottuvilta. Älä käytä pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Säilytä BISOLDUO®-siirappi huoneenlämmössä (alle 25 °C) – valmistetta ei saa säilyttää jääkaapissa. BISOLDUO®-siirappi tulee käyttää kolmen kuukauden kuluessa pullon avaamisesta. Sulje pullo huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen.

Sisältävätkö BISOLDUO®-valmisteet sokeria? Sopivatko ne diabeetikoille?


Sokerittomat BISOLDUO®-imeskelytabletit sopivat diabeetikoille. 5 ml BISOLDUO®-siirappia sisältää 3,5 g hiilihydraatteja.