Kuiva ja limainen yskä

Yskätyypit: limainen yskä ja kuiva yskä

Yskä voi olla luonteeltaan limaista yskää tai kuivaa ärsytysyskää. Aina kuitenkaan ei ole helppo erottaa, onko kyseessä selkeästi kuiva vai limainen yskä. Yskään voi liittyä myös ärtynyt kurkku.

Millainen yskä – sellainen lievitys. Tässä vinkkejä, jotka helpottavat tunnistamaan eri yskätyyppien oireet.

Limainen yskä
  • sitkeä, paksu lima ei irtoa
  • hengitys vinkuu ja rohisee
  • paineen/painon tunnetta rinnassa
Limainen yskä

Limainen yskä – oireet ja hoito

Limainen yskä on seurausta keuhkoputkien pinnalle kertyneestä sitkeästä limasta, jota on hankala yskiä pois. Runsas sitkeän ja paksun liman eritys sekä sen heikko poistuminen on tyypillistä limaiselle yskälle. Limaa irrottava yskänlääke muuttaa sitkeän, paksun liman ohuemmaksi ja juoksevammaksi helpottaen liman poisyskimistä.

 
Kuiva yskä
  • kutittaa jatkuvasti kurkussa ja nielussa
  • hakkaava yskä häiritsee nukkumista
  • uuvuttava yskä rajoittaa toimintakykyä
Kuiva yskä

Kuiva yskä – oireet ja hoito

Kuiva ärsytysyskä syntyy, kun jokin ärsyttävä tekijä aktivoi ylähengitysteiden hermopäätteitä. Hakkaavaan ja uuvuttavaan kuivaan yskään voi liittyä myös kurkkukipu sekä kutittava tunne kurkussa ja nielussa.

Kuivaa yskää voidaan hillitä yskänlääkkeillä, jotka vaimentavat yskäkeskuksen liiallista toimintaa. Yskän hillintä antaa ärtyneille ylähengitysteille aikaa parantua – samalla elimistö saa levätä yskästä. Kuivaa yskää voidaan rauhoittaa myös paikallisesti kurkussa vaikuttavilla valmisteilla, jotka eivät vaikuta yskäkeskukseen.

Miten yskin oikein?

Katso ohjeet

6 vinkkiä yskän itsehoitoon

Tutustu