Mikä yskä on? Mistä yskä johtuu?

Mikä yskä on? Mistä yskä johtuu?

Yskiminen on tärkeä elimistön refleksi, jonka tehtävä on poistaa hengitysteistä vieraita ja haitallisia aineita sekä liiallista limaa.1 Yskä ei ole itsenäinen sairaus, vaan yleensä oire jostain muusta sairaudesta.2 Yskän aiheuttaa useimmiten ylähengitysteiden tulehdus – flunssa eli nuhakuume – tai jokin muu hengitysteitä ärsyttävä tekijä kuten pöly tai kuiva ilma.2 Äkillinen yskänpuuska saattaa myös varoittaa ympäristön ärsyttävistä tekijöistä.

Akuutin yskän taustalla on lähes aina viruksen aiheuttama hengitystietulehdus.2 Virustulehdus herkistää ärsytystä aistivia hermosoluja, mikä johtaa yskimiseen.3 Yleensä tavallinen, viruksen aiheuttama yskä paranee itsekseen. Vaikka yskän alkuperäinen aiheuttaja, virustulehdus olisikin jo ohi, saattaa yskä jatkua: ärsytystä aistivat hermosolut ovat edelleen herkistyneet jatkuvasta yskimisestä.3

Mitä tehdä, jos yskä pitkittyy? Tai jos äkilliseen yskään liittyy hälyttäviä oireita? Tällöin yskän syy pitää selvittää lääkärin vastaanotolla.

Yskiminen voi tuntua rasittavalta, ja siihen hakisi mielellään lievitystä. Jos yskä esimerkiksi ärsyttää, häiritsee yöunta tai rajoittaa päivittäistä toimintakykyä, voidaan yskän oireita lievittää yskänlääkkeillä ja yskän lievitykseen tarkoitetuilla valmisteilla.

1. Itselääkitys. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Apteekkariliiton asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016 (viitattu 30.11.2020). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

2. Mustajoki, P. (2020) Pitkittynyt yskä. www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 6.3.2020

3. Koskela H, & Purokivi M. (2014) Pitkittynyt yskä: tavallinen vaiva, tyytymätön potilas. Duodecim 130:1827-1833.

Miten yskin oikein?

Katso ohjeet

6 vinkkiä yskän itsehoitoon

Tutustu